Over mij

Over mij

  • Toegepast psycholoog
  • Loopbaancoach
  • EMDR therapeut
  • EFT therapeut
  • Over mij;

Mijn naam is Martine Platvoet en studeerde Toegepaste Psychologie en specialiseerde me in gespreksvaardigheden. Ik heb de afgelopen 8 jaar veel mensen begeleid vanuit de agrarische sector. Ik ben in mijn begeleiding gespecialiseerd in rationeel denkende, praktische mensen. Mensen die gewend zijn om veel energie te hebben en veel gedaan te krijgen. Sinds een tijdje merken ze dat dat niet meer lukt en ze er zelf niet meer uitkomen.

Over mij; Moeder, conciërge, gesprekspartner

Ik ben moeder en heb samen met mijn partner een dochter van 3 en een babyzoon. Daarnaast hebben we 2 honden, een poes, wat kippen en een paard. Ik vind het heerlijk om buiten bezig te zijn. Achter op het erf kan ik mijn ei volledig kwijt. Daar staat mijn paard en nog drie paarden in pension. Samen met de eigenaren houden we de boel draaiende. Daarnaast zorgen we dat we genoeg tijd hebben voor leuke lessen, workshops en buitenritten.

Mijn taak/hobby is vooral ‘conciërge’ zijn. Het liefst ben ik in de weer met grondboren, bosmaaiers, isolatoren en schriklint. Ik krijg er een kik van om te zorgen dat de paarden er zo goed mogelijk bij staan. Zo dicht mogelijk bij hun natuurlijke behoefte van bewegen, scharrelen en grazen. Daarnaast houd ik me bezig met de biodiversiteit op het erf. Natuurlijk voor onze wereld, maar de bloemen, planten en bomen zijn ook gewoon prachtig en trekken insecten aan.

Over mij

Dankzij bovenstaand, zit ik lekker in mijn vel en ik gun anderen dat gevoel ook. Ik vind het zo jammer voor mensen als ze niet lekker in hun vel zitten. Ik weet dat ik de kennis en ervaring in de begeleiding van mensen heb om ze er weer bovenop te helpen. Het is vooral de intrinsieke motivatie vanuit mijn eigen ervaring. Ik wil je écht helpen om er weer bovenop te komen, omdat ik weet hoe fijn het is!

Over mij; Hoe heb ik mijn werkwijze bepaald?

De meeste ervaring heb ik opgedaan in gesprekken met mensen uit de agrarische sector. Ik heb daarvan geleerd de juiste balans te vinden in de gesprekken. Aan de ene kant een nuchtere en efficiënte aanpak. Aan de andere kant het stuk diepgang dat nodig is om tot de kern te komen en vanuit daar aan de hulpvraag te werken. Ik heb inmiddels een spreekwoordelijke ‘gereedschapskoffer’. Deze zit vol praktische werkvormen en zet ik in mijn gespreksvoering in, om de diepgang te bereiken. Daarnaast zijn er bepaalde therapievormen die heel goed bij mijn manier van werken past. Die heb ik hieronder kort beschreven en hier wat meer uitgebreid.

Een wetenschappelijk bewezen manier om mensen te helpen angsten en trauma’s op een goede manier te verwerken. Ik was in eerste instantie wat sceptisch, dat zoiets mogelijk was met gewapper met een vinger of een lichtbalk. Inmiddels niet meer. Ik heb mijn proefpersonen uitgekozen op hun praktische instelling en nuchterheid en iedereen was oprecht verbaasd over het effect. Ik heb laatst nog één van de eerste proefpersonen gevraagd of hij nog weleens aan het voorbeeld, dat hij tijdens de sessie inbracht, denkt, maar hij kon zich niet eens meer goed herinneren waar het ook al weer over ging; dat is precies de bedoeling!

Wanneer EMDR inzetten?

We hebben allemaal wel nare dingen meegemaakt, maar niet alle gebeurtenissen blijven hangen en komen te pas en te onpas boven. Als dit wel gebeurt, spreken we van een angst of een trauma. Dat betekent dat de gebeurtenis als herinnering niet op de juiste manier door je hersenen zijn verwerkt naar je lange termijn geheugen. EMDR zorgt ervoor dat dat wél gebeurt en is heel effectief.

Ik vind het ook heel zinvol om te gebruiken bij loopbaancoaching; als mensen heel graag iets willen, maar een angst voor iets houdt ze tegen.

Relatietherapie heeft me altijd al aangesproken, maar ik vond mezelf nog te jong om mensen te begeleiden in één van de belangrijkste zaken in hun leven; de relatie. Inmiddels zit ik in een relatie van 9 jaar en zijn we 2 kinderen verder, dus vond ik het tijd om me op te leiden in relatietherapie.

In EFT relatietherapie heb ik mijn roeping gevonden! Emotional Focussed Therapy, ontwikkelt door Sue Johnson uit Canada.

Ik ben aangesloten bij EFT Nederland.

‘Relatieproblemen’ kunnen natuurlijk van alles zijn, maar worden vaak uitgelegd door middel van praktische voorbeelden. ‘Hij helpt me nooit in het huishouden’, ‘zijn zeurt altijd dat ik eerder thuis moet komen,’ we kunnen ons er wel een voorstelling bij maken…

Hoe werkt het?

Het is zaak voor mij als therapeut om bij deze therapievorm de patronen boven tafel te krijgen en daar vervolgens op in te zoomen, om er zo achter te komen wat er echt aan de hand is. Dat manlief de vaatwasser niet uitruimt is natuurlijk niet de kern van het probleem en door dat verder uit te diepen komt naar boven wat er echt speelt; iemand voelt zich bijvoorbeeld een vanzelfsprekendheid.

Vervolgens diepen we dat uit tot de emotie en die linken we aan de hechtingsstijl en zo komen de angsten en behoeften binnen de relatie naar boven. Als mensen leren om op deze manier met elkaar te praten, is er een slagingspercentage van 71% (!!) dat de relatie stand houdt én beter wordt!

Hoe mooi is het om mensen hierin te begeleiden!

In loopbaancoaching kan ik echt mijn optimisme, tempo en energie kwijt! Waarbij het bij therapie meerwaarde heeft om het tempo te verlagen, mag het bij loopbaancoaching een tandje meer! Ik vind het altijd zo knap van mensen, wanneer ze erachter zijn dat deze daginvulling voor hen niet werkt, ze ook daadwerkelijk de stap zetten om er iets aan te doen. Om bij zichzelf te kijken waar het nu schuurt en wat er beter voor ze zou zijn.

Zo onderscheiden ze zich van heel veel mensen die op de automatische piloot, met frisse tegenzin, iedere dag naar hun werk gaan, terwijl ze het wellicht niet leuk vinden, maar het wel zekerheid biedt.

Ik heb een ‘gereedschapskoffer’ vol met instrumenten en methodieken om erachter te komen waar jij blij van wordt. Daarnaast heb ik de ervaring en stel ik de kritische vragen om te kijken of het ook daadwerkelijk mogelijk is. Even een lokkertje; dat is vaak wel zo!

Spreekt dit je aan?

Mijn visie

Mensen die lekker in hun vel zitten hebben veel energie en besteden die energie aan dingen waar ze goed in zijn en blij van worden. Na een traject bij Praktijk Platvoet, weten mensen hoe ze deze energie het beste kunnen inzetten en waar hun grenzen liggen.

Mensen die van zichzelf weten wat ze willen in tegenstelling tot wat ze zouden moeten, hebben uitzicht op een veel duurzamere toekomst. Ze hebben de regie over hun leven in eigen hand. Ik heb de overtuiging dat het vinden van de juiste dag invulling eerder een logisch gevolg is van het zorgvuldig uitgevoerde traject, dan het doel op zich.