Ervaringen

Elwin Formsma:
Ik ben een IT professional en heb bij Martine Platvoet een loopbaan­coachingstraject gevolgd. De reden hiervoor is dat ik moeite had bij het maken van keuzes, waardoor ik niet meer in staat was mijn eigen loopbaan vorm te geven.

Martine kon zich uitstekend inleven in mijn situatie. Zij heeft voldoende kennis en tools in huis om in te spelen op mijn situatie en de uitdagingen waar ik tegenaan liep. Doordat zij gericht vragen stelt, werd ik gedwon­gen met andere ogen naar mijn eigen keuzes te kijken. Daarbij werken haar eindeloze enthousiasme en energie aanstekelijk, en hebben deze een zeer positieve invloed op de sessies.

Aan het einde van het traject heb ik meer zelfvertrouwen en het gevoel dat ik in staat ben om keuzes te maken. Daarnaast kan ik onvoorziene situaties een positieve draai geven door een stap terug te nemen, en niet vanuit een primaire emotionele reactie te reageren.

 

Arjan:
De maatschappij en de afzetmarkten veranderen, wat betekent dat voor mij en mijn bedrijf? Een tweede locatie ontwikkelen en volledig thuis aan het werk of toch een combinatie van deels thuis en deels buiten de deur?

Er speelden op mijn bedrijf en in mijn privé-leven verschillende vragen tegelijk waardoor ik maar moeilijk besluiten kon nemen. Martine heeft me goed geholpen door vragen te stellen en te spiegelen maar niet te oordelen.

Hierdoor heb ik meer inzicht in mijn sterke en zwakke punten gekregen. En inzicht in mijn drijfveren, waar word ik blij van en wat kost me energie? Door hier meer oog voor te hebben, ervaar ik meer rust in mijn hoofd en kan ik bij het maken van keuzes meer rekening houden met wat echt bij me past en maak ik bewuster keuzes.

Thijs Elshoff, Braamt/Vethuizen

Fulltime boer zijn. Past dat wel bij mij? Martine Platvoet, onder andere gespecialiseerd in loopbaancoaching. En daar past mijn vraag goed bij.

Ik heb geen agrarische opleiding gedaan en ben ook nooit fulltime boer geweest (op wat vakantie­periodes na). Wel ben ik opgegroeid op een boer­derij, ben ik al jaren in de weekenden actief op de boerderij en heb ik na mijn opleiding een baan gevonden in de agrarische financiële sector. In 2015 ben ik in het bedrijf van mijn ouders gestapt en heb ik mijn baan op parttime basis voortgezet. Voor mij een goede combinatie.

Begin dit jaar ben ik fulltime op het bedrijf gaan werken. Ik had zin om nieuwe dingen te leren, ik wilde dingen aanpakken en veranderen en bovenal wilde ik ervaren wat het is om echt volledig te boeren. Na een aantal maanden ebde de energie wat weg en begon er toch wat te knagen. Het ging steeds meer door mijn hoofd: Fulltime boer zijn. Past dat wel bij mij?.

Uit de gesprekken met Martine bleek al vrij snel dat het niet alleen hier om ging. Blijkbaar waren er nog meer onderliggende vraagstukken. Door te spiegelen en veel (lastige) vragen te stellen kwam dit naar boven. Ik heb hierdoor meer inzicht gekregen in dingen die ik leuk vind, die mij energie geven, die ik belangrijk vind en valkuilen die ik tegenkom. 

Uiteindelijk heb ik de combinatie weer opgepakt. Ik merk dat het niet alleen voor mezelf goed is, maar ook voor mijn bijdrage in het bedrijf. Ik haal weer veel meer energie uit het werk op het bedrijf. 

De vraag of fulltime boeren bij mij past heeft uiteindelijk meer invulling gekregen dan ik had verwacht en is in een veel breder opzicht behandeld. Het belangrijkste is om te weten waar je energie en plezier van krijgt en hoe je daar op een goede wijze invulling aan kan geven.  

Mariëlle Wijnbergen

Een aantal jaar geleden ben ik, door omstandigheden, volledig mee gaan werken in het bedrijf van mijn partner. Toevallig ben ik erin gerold en het werk ligt me wonderwel goed. Ik vind het leuk, mooi en uitdagend om te doen. Eigenlijk te leuk waardoor ik vorig jaar vastliep in mijn werk en privé. De balans was weg, ik vond mijn werk niet meer leuk en ik had nergens meer energie voor. 

Na even zoeken kwam ik bij Martine terecht voor een coachingstraject. Door te praten en vooral gerichte vragen te stellen, kwamen de antwoorden bij mijzelf naar boven. Hierdoor werd ik weer zekerder van de stappen die ik moest nemen, die als bijna vanzelf helder werden. Ook de sessie paardencoaching was voor mij erg waardevol om bepaalde dingen te bevestigen voor mij.

Ik heb nu de balans weer terug. Ik doe meer, maar omdat ik het wil. En ik heb weer plezier en motivatie in mijn werk terug.

Leonie:
In 2015 kreeg ik een gigantische burn-out en ik kwam in de ziektewet. Een jaar later, na veel omzwervingen, accupunctuur, sporten, ademhalings­therapie etc. kwam ik bij Martine terecht. Het contact met de paarden was voor mij in de eerste plaats iets waarvan ik dacht dat het me zou helpen. Ik was vroeger namelijk een echt paardenmeisje. Het bleken niet alleen de paarden te zijn maar ook vooral de plek.

De eerste keer dat ik bij Martine kwam werd ik gelijk ontroerd door de schoonheid van de omgeving, de zon door de bladeren in de boomgaard, een nestje roodborstjes in mijn paardrij-cap. Elke keer als ik bij Martine vandaan kwam, had ik wat ‘echts’ gezien of gehoord; een specht, een kikkerconcert of de seizoenen die hun intrede maakten. De tijd verstreek in seizoenen in plaats van minuten en de wereld draaide gewoon door. Ik kon mijn eigen tempo aanpassen naar wat nodig was en bij mij past, ik leerde reageren op de dingen om mij heen. Zoals de natuur en de dieren op elkaar reageerden. Stond er een flinke wind dan waren de paarden soms fris en springerig (en ik ook).

Je zou het soms bijna vergeten, maar ook werd zichtbaar hoe het eigenlijk allemaal werkt en wat je allemaal nodig hebt. Waren de appels in de boomgaard rijp dan werd er sap van gemaakt. De eikels die op de grond vielen werden aan de varkens gevoerd. Zodra ik het erf opliep stapte ik uit mijn hoofd en was ik gewoon een mens in de wereld. Dat zorgde ervoor dat ik juiste keuzes ging maken en mezelf opnieuw leerde te verhouden tot de dingen die er echt toe doen.

Ik ben nu alweer een tijdje volledig aan het werk in een nieuwe functie. Daarnaast doe ik een master-opleiding. Elk jaar in het voorjaar, ga ik weer terug naar Loo, als de yoga-lessen in de boomgaard van start gaan. Niet alleen voor de yoga maar ook om de plek nog even te ervaren en de natuur in bloei te zien ontluiken.

Brigitte Bruijns

Een toffe job, eentje die voor mijn gevoel op mijn lijf geschreven was. En dan krijg je te horen dat ze niet verder met je willen. BAM! Die zag ik niet aankomen. Gevolg: boosheid, verdriet en onbegrip, loyaliteit en vertrouwen wat omslaat in wantrouwen en achterdocht. Opeens zeeën van tijd, maar geen enkel plezier beleven aan je hobby’s. Een goed CV, een groot netwerk, brede interesse, flexibel; ik maakte mij niet zo veel zorgen over het weer vinden van een leuke baan. Maar om mij weer 100% te kunnen inzetten, moest ik het verleden wel kunnen afsluiten.

Vertrouwen, openheid en duidelijkheid zijn voor mij kernwaarden, maar ik werd juist heel wantrouwig. Met haar nuchterheid en doortastendheid heeft Martine mij geholpen weer vertrouwen te kunnen krijgen, assertief te kunnen zijn en weer zin te hebben en krijgen in (nieuwe) dingen.

Sommige sessies gaven heel veel inzicht, anderen waren meer confronterend van aard, maar altijd bood Martine mij datgene waar ik op dat moment behoefte aan had. Ik heb de sessies met Martine ervaren als zeer positief, informeel, verhelderend, nuchter en duidelijk en dat allemaal ook nog eens in een prachtige bosrijke omgeving waardoor je nog sneller en gemakkelijker tot de kern kan komen.

Christian Muilerman

Ongeveer een jaar geleden was het er, ik wist niet wat het was maar niks kon me meer plezieren. Vaak slecht te pas, chagrijnig en eigenlijk helemaal geen zin meer in de bedrijfsovername. Verkoop de boel maar dacht ik, neem ik een 9 tot 5 baan, in het weekend mooi vrij en geen zorgen meer aan de kop.

Met deze houding had ik niet alleen mijzelf maar ook de mensen om mij heen en de dagelijkse gang van zaken op het melkveebedrijf. 

Thuis zijn we open over hoe we ons voelen en kunnen we makkelijk praten. Maar toch kwam ik er thuis aan de keukentafel niet uit. Mijn ouders stelden voor eens met iemand anders te gaan praten om uit de ‘bubbel’ te komen. 

Een dag later had ik Paulien Hogenkamp aan de telefoon en legde mijn probleem uit. Ze bracht me in contact met Martine Platvoet, coach op agrarisch gebied. Ik had natuurlijk niet verwacht dat na een middagje praten alles weer helemaal goed was, maar met elk volgende gesprek begon ik mijzelf steeds beter te begrijpen. Wat wil ik, wat kan ik goed en wat doe ik graag. Ergens diep van binnen wist ik dat heel goed, want ik wist altijd precies wat ik wilde. Geen speld tussen te krijgen. Maar toen was het toch anders, met de kop vol lukte het mij niet dat er uit te krijgen. Martine hielp mij met kleine stappen de kop weer wat leger te krijgen en terug te halen wat zo diep weggestopt zat.

En nee dat gaat niet van de ene op de andere dag. Nu een jaar verder heb ik het vizier weer op vooruit. Ik weet weer ouderwets wat ik wil en heb acties ondernomen om te zorgen dat ik de dingen doe die ik leuk vindt en waar ik voldoening uit haal. 
Achteraf gezien vindt ik het wel gek dat ik dit niet standaard elk half jaar doe. Even praten over jezelf met iemand buiten je eigen kringen; coaching. Als je op de jaarrekening van een bedrijf kijkt zie je daar altijd wel een post studie en of coaching staan. Maar op agrarische bedrijven is die vaak nihil of ontbreekt deze zelfs. Toch best gek.

De laatste jaren is mentale gezondheid bij boeren natuurlijk wel een onderwerp dat steeds vaker voor komt. Echter zijn het dan vaak de bedrijven die over stoppen nadenken en zie je in de media de ‘oudere’ boer. Voor mijn gevoel is de groep bedrijfsopvolgers een onderbelichte groep. Naast dat deze groep voor een grote stap in zijn of haar leven staat is het tegenwoordig niet alleen meer het financiële maar heb je ook nog een maatschappij die van alles van je verlangt, onberekenbare politiek, stikstof, noem ze maar op. En ja dan kan het gebeuren dat net als bij mij de boel een keer vast loopt. Even reflecteren of de boel er uit gooien af en toe is dan wel goed. Coaching, iets voor mensen die niet weten wat ze willen dacht ik altijd. Maar ik kan het iedereen aanraden. Nu doe ik weer met plezier wat daar zo diep in het hart zat en waar ik gelukkig van wordt. Boeren.