Agrarische coaching

Ik ben ruim 7 jaar gespecialiseerd als agrarisch coach in de begeleiding van mensen uit de agrarische sector op psychosociaal vlak. Dat kunnen vraagstukken zijn rondom bedrijfsovername, -beëindiging en -ontwikkeling. Een greep uit de voorbeelden van vragen bij agrarische coaching zijn:

  • Hoe zorg ik dat ik me niet te veel laat beïnvloeden door regelgeving/­maatschappij etc?
  • Ik mis soms het gevoel wat ik had toen ik vol goede moed het bedrijf overnam.
  • Past deze manier van boeren nog steeds bij mij?
  • Ik mis nog iets, ik zou er graag wat bij willen doen, maar wat?
  • Wil ik nog wel boer(in) zijn?
  • Ik krijg van mijn ouders niet de ruimte om er op den duur mijn eigen bedrijf van te maken
  • Ik weet niet of mijn zoon/dochter geschikt is om het bedrijf over te nemen
  • Hoe kan de communicatie verbeterd worden met mijn maatschap partner/­ouders/­overnemer?
  • Enzovoorts.
Waarom agrarische coaching en niet ‘gewone’ hulpverlening?

Het voordeel van een agrarisch coach/therapeut, is dat ik begrijp wat ‘boer zijn’ betekent. Hieronder een kort stukje over hoe ik zo in de sector verzeild ben geraakt:

Waarom agrarische coaching?

Mijn binding met de sector zit in de familie. Mijn oom heeft een melk­vee­bedrijf in Frankrijk, mijn opa werkte voor het varkens fokprogramma Cofok en mijn vriend is veearts gespecialiseerd in rundvee. Daarnaast wonen wij buitenaf en hebben ook wat dieren rond huis verzameld.

Ik kwam in de sector aan het werk door mijn bijbaan als monsternemer. Ik had geen idee wat ‘monsternemen’ was, toen ik de advertentie in de krant zag, maar de tijden bevielen me, ik solliciteerde en mocht beginnen! Wat ik voornamelijk leuk vond aan monster­nemen, was dat ik iedere maand bij dezelfde boer(in) kwam en hij of zij vertelde hoe het ging. Ik kreeg echt een band met de boeren en we praat­ten over allerlei uiteen­lopende onder­werpen. Wat was ik onder de indruk van wat de boer(in) allemaal wist en kon. Van hoeveel verschil­lende factoren alles afhankelijk was en waar dan weer op inge­speeld moest worden. Ik kon me voor­stellen dat het behoorlijk veel van je vergt als persoon. Toevallig deed ik ook een oplei­ding over mensen en de link was snel gelegd; Ik besloot om me als Toe­gepast Psycho­loog in deze sector te verdiepen. Na een jaar ging ik daad­werkelijk aan het werk als agrarisch loop­baan­coach.

Ik spreek geen plat, maar het monster­nemen heeft me wel de boerentaal geleerd. Inmiddels zijn we 7 jaar verder en bestond mijn doelgroep als loopbaancoach zich voor 98% uit mensen uit de agra­rische sector. Alle loopbaanvraagstukken waren omtrent bedrijfs­overname, -beëindiging en -ontwikkeling. De huidige ontwik­kelingen vergen véél van onze agrarisch onder­nemers en dat gaat me aan het hart.

Agrarische coaching

Klik hier voor de werkwijze. Kijk ook op mijn Facebookpagina voor actuele ontwikkelingen.