Agrarische coaching

Agrarische coaching


Ik ben 8 jaar gespecialiseerd als agrarisch coach in de begeleiding van mensen uit de agrarische sector op psychosociaal vlak. Dat kunnen vraagstukken zijn rondom bedrijfsovername, -beëindiging en -ontwikkeling. Een greep uit de voorbeelden van vragen bij agrarische coaching zijn:

 • Hoe zorg ik dat ik me niet te veel laat beïnvloeden door regelgeving/­maatschappij etc?
 • Ik mis soms het gevoel wat ik had toen ik vol goede moed het bedrijf overnam.
 • Past deze manier van boeren nog steeds bij mij?
 • Ik mis nog iets, ik zou er graag wat bij willen doen, maar wat?
 • Wil ik nog wel boer(in) zijn?
 • Ik krijg van mijn ouders niet de ruimte om er op den duur mijn eigen bedrijf van te maken
 • Ik weet niet of mijn zoon/dochter geschikt is om het bedrijf over te nemen
 • Hoe kan de communicatie verbeterd worden met mijn maatschap partner/­ouders/­overnemer?
 • Enzovoorts.
Waarom agrarische coaching en niet ‘gewone’ hulpverlening?

Het voordeel van een agrarisch coach/therapeut, is dat ik begrijp wat ‘boer zijn’ betekent. Hieronder een kort stukje over hoe ik zo in de sector verzeild ben geraakt:

Mijn binding met de sector zit in de familie. Mijn oom heeft een melk­vee­bedrijf in Frankrijk, mijn opa werkte voor het varkens fokprogramma Cofok en mijn vriend is veearts gespecialiseerd in rundvee. Daarnaast wonen wij buitenaf en hebben ook wat dieren rond huis verzameld.

Ik kwam in de sector aan het werk door mijn bijbaan als monsternemer. Ik had geen idee wat ‘monsternemen’ was, toen ik de advertentie in de krant zag, maar de tijden bevielen me, ik solliciteerde en mocht beginnen! Wat ik voornamelijk leuk vond aan monster­nemen, was dat ik iedere maand bij dezelfde boer(in) kwam en hij of zij vertelde hoe het ging. Ik kreeg echt een band met de boeren en we praat­ten over allerlei uiteen­lopende onder­werpen. Wat was ik onder de indruk van wat de boer(in) allemaal wist en kon. Van hoeveel verschil­lende factoren alles afhankelijk was en waar dan weer op inge­speeld moest worden. Ik kon me voor­stellen dat het behoorlijk veel van je vergt als persoon. Toevallig deed ik ook een oplei­ding over mensen en de link was snel gelegd; Ik besloot om me als Toe­gepast Psycho­loog in deze sector te verdiepen. Na een jaar ging ik daad­werkelijk aan het werk als agrarisch loop­baan­coach.

Ik spreek geen plat, maar het monster­nemen heeft me wel de boerentaal geleerd. Inmiddels zijn we 7 jaar verder en bestond mijn doelgroep als loopbaancoach zich voor 98% uit mensen uit de agra­rische sector. Alle loopbaanvraagstukken waren omtrent bedrijfs­overname, -beëindiging en -ontwikkeling. De huidige ontwik­kelingen vergen véél van onze agrarisch onder­nemers en dat gaat me aan het hart.

Agrarische coaching

Klik hier voor de werkwijze. Kijk ook op mijn Facebookpagina voor actuele ontwikkelingen.

ErvaringenMelkveehouder Christian Muilerman

“Voor mijn gevoel is de groep bedrijfsopvolgers een onderbelichte groep. Naast dat deze groep voor een grote stap in zijn of haar leven staat is het tegenwoordig niet alleen meer het financiële maar heb je ook nog een maatschappij die van alles van je verlangt, onberekenbare politiek, stikstof, noem ze maar op. En ja dan kan het gebeuren dat net als bij mij de boel een keer vast loopt.

Even reflecteren of de boel er uit gooien af en toe is dan wel goed. Coaching, iets voor mensen die niet weten wat ze willen dacht ik altijd. Maar ik kan het iedereen aanraden. Nu doe ik weer met plezier wat daar zo diep in het hart zat en waar ik gelukkig van wordt. Boeren.”Pluimvehouder Arjan

“De maatschappij en de afzetmarkten veranderen, wat betekent dat voor mij en mijn bedrijf? Een tweede locatie ontwikkelen en volledig thuis aan het werk of toch een combinatie van deels thuis en deels buiten de deur?

Er speelden op mijn bedrijf en in mijn privé-leven verschillende vragen tegelijk waardoor ik maar moeilijk besluiten kon nemen. Martine heeft me goed geholpen door vragen te stellen en te spiegelen maar niet te oordelen.”Geitenhouder Thijs Elshoff:

“Uit de gesprekken met Martine bleek al vrij snel dat het niet alleen hier om ging. Blijkbaar waren er nog meer onderliggende vraagstukken. Door te spiegelen en veel (lastige) vragen te stellen kwam dit naar boven. Ik heb hierdoor meer inzicht gekregen in dingen die ik leuk vind, die mij energie geven, die ik belangrijk vind en valkuilen die ik tegenkom. 

Uiteindelijk heb ik de combinatie weer opgepakt. Ik merk dat het niet alleen voor mezelf goed is, maar ook voor mijn bijdrage in het bedrijf. Ik haal weer veel meer energie uit het werk op het bedrijf.”


Wat zijn de voordelen van agrarische coaching bij Praktijk Platvoet?
 • Je kunt snel terecht!
 • 8 jaar ervaring met de begeleiding van mensen uit de agrarische sector; veel affiniteit met de sector!
 • Verzekert van professionele hulp;
  Begeleiding bij Praktijk Platvoet wordt gedeeltelijk vergoed vanuit de aanvullende verzekering.
 • Goed betaalbaar vanwege kleinschaligheid praktijk.
 • Goed te bereiken; 2 minuten vanaf de afrit Bathmen van de A1.